Büyük Fırsat! Hızlı bir şekilde diş teli fiyatınızı öğrenmek ister misiniz?

Hilmi Zafer Şahin’in “Geleneksel Türk Tiyatrosu” adlı kitabı raflardaki yerini aldı

Raif Akyüz’ün haberine göre Hilmi Zafer Şahin ‘in yazmış olduğu Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı , Okuryazar Yayınevi tarafından 2023 yılının Aralık ayının son...

Raif Akyüz’ün haberine göre Hilmi Zafer Şahin ‘in yazmış olduğu Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı , Okuryazar Yayınevi tarafından 2023 yılının Aralık ayının son günlerinde yayımlandı .

Kitap , Orta Asya ‘dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyaya yayılan Türk topluluklarının gösterim sanatlarına ilişkin birikimini ele alıyor . Türk tarihinin izinden giderek ele alınan konular , farklı toplulukların , halkların ve coğrafyaların gösterim sanatlarının Türklerle tiyatro bağlamında etkileşimini , değişen zaman olgusu içinde okurlarla paylaşıyor .

Türk Tiyatrosu’nun kaynakları ve gelişim süreçlerini , kronolojik bir anlatımla sunan Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı , Kukladan Köy Seyirlik Oyunları’na , Karagöz’den Orta Oyunu’na ve 19.yüzyıl da Batılı anlatımı örnek alan Tuluat Tiyatrosunu genel özellikleriyle tanıtıyor . Her bölümde Türk Tiyatrosu’nun farklı bir türünü okura tanıtan kitap , yalın ve anlaşır anlatımıyla okura yeni kapılar aralıyor , tiyatromuzun bugününü de oluşturan öğeleri tanımamıza katkı sağlıyor .

Kitabın yazarı Hilmi Zafer Şahin kitabın Ön Sözünde ” elinizdeki çalışmam, içerik olarak her alanda büyük bir tutkuyla çalışan araştırmacıların , bilim insanlarının , bilgisini becerisiyle harmanlayıp geleneksel sanatları yaşatan , geliştiren ,seyirciye ulaştıran ustaların emekleri ve biriktirdikleri üzerinde şekillendi “ derken , çalışmasının içeriğini de ortaya koyuyor . Diğer yanıyla bu durum, tarihin insanın sanatsal becerisinin , kişilerin yorulmayan tutkularının , tükenmeyen çabalarının gelenekle iç içe geçişinin öyküsü olarak anlatılmayı karşılıyor .

Konusunun uzmanı kişilerin çalışmalarını kısa ve öz bir anlatımla damıtarak bir araya getirip , okura ulaştıran yazar , tiyatro bölümleri öğrencileri, Türk Tiyatrosu’nun kaynaklarına ilgi duyan tiyatro ve sanat severler , edebiyat öğretmenleri ve Türk Edebiyatı bölümlerinde okuyanlar , drama eğitmenleri , tiyatro insanları adına anlaşılır bir dille konuya yaklaşıyor .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘nda 36 yıl dramaturg olarak görev yapan , farklı üniversitelerde kurumsal alanda eğitimci olarak çalışan Hilmi Zafer Şahin , 2012 – 2014 yılları arasında Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmenliği yaptı . Oyunları sahnelenen , tiyatronun farklı alanlarına ilişkin konulardaki çalışmaları yayımlanan Şahin , geleneksel tiyatromuzu ülkemiz “sanat ve kültür tarihinin vazgeçilmezi ” olarak görüyor .

Genel yayın yönetmenliğini Çağla Ağırgöl’ün , editörlüğünü Bülent Ulus’un üstlendiği “ Geleneksel Türk Tiyatrosu” kitabına , en yakınınızdaki kitabevleri ile Okur yazar Yayınevi ‘nin adresinden ulaşabilirsiniz .

Kitabın Ana Bilgileri
Hilmi Zafer Şahin , Geleneksel Türk Tiyatrosu , Okuryazar Yayınevi , 1919.sokak , No :73 /B Esenyurt 35515 / İstanbul